zondag 5 februari 2012

De rayonhoofden komen weer eens bijeen

"De rayonhoofden komen bijeen," is vermoedelijk één van de irritantste zinnen die er bestaan. Als het een paar dagen stevig vriest, komen ze bij elkaar en dan is dat groot nieuws. Ze komen bijeen om de route te bekijken en om te kijken of er weer een Elfstedentocht komt. Als je een Nederlands paspoort hebt, dan moet dat je hart sneller laten kloppen. Nou, hier niet. "De rayonhoofden komen bijeen," is sinds in 1997 de laatste versie van de Tocht der Tochten is geweest, ieder jaar wel een keer geroepen en staat eigenlijk meer dan wat dan ook voor overspannen reacties in het algemeen. Wilders heeft weer wat geroepen en ja hoor, de rayonhoofden komen bijeen. De twee bekendste hockeyers zijn uit de selectie van Oranje gehouden en de rayonhoofden komen bijeen. Levan Tskitichvili scoort een zuivere hattrick voor de vereranen van Dinamo Tblisi en de rayonhoofden komen bijeen. Wat gaan ze doen? Kijken of er wat bijzonders uit te halen valt.


De omstandigheden lijken behoorlijk als je hoopt op een nieuwe Elfstedentocht en ik gun het de liefhebbers van harte, maar tot die tijd is het geen nieuws als ze bijeen komen. Ze komen namelijk bij iedere natte wind bijeen. "Mosselvissers Henk en Karel vangen een kilo mosselen in de Oosterschelde," is ook geen nieuws. "De bakker bakt een brood," ook niet. "Wiskundeleraar legt de stelling van Pythagoras uit," ook niet. Het is pas nieuws als er iets nieuws is. Daarom heet het ook nieuws. Wanneer Henk en Karel een levende coelacanth vangen, wanneer de bakker in staat is om goud te maken uit bloem, eieren en zout, dán is het nieuws, maar niet als ze doen waar ze voor zijn. De rayonhoofden komen toch altijd bij elkaar en vrijwel altijd is het zo dat ze besluiten dat er geen Tocht komt. Soms is het zo dat er wél een Elfstedentocht komt. Dán is het nieuws. Als it net oan gaet, is er geen reden om dat te melden, want het is alweer 15 jaar geleden dat we voor de buis hebben gezien dat iemand in een gigantisch hoog ingeschatte sportwedstrijd werd gediskwalificeerd omdat op beelden te zien was dat hij zijn stempelkaart niet liet afstempelen bij Hindelopen.


De Elfstedentocht doet me altijd denken aan de World Series of de stierenrennen van Pamplona, maar dan een extreme versie. Heel Nederland is in de ban, maar de rest van de wereld krijgt het niet mee. Het grote verschil is dat de World Series jaarlijks doorgaan en dat de stierenrennen van Pamplona wat onzekerheid van doorgaan alleen maar iets te vrezen heeft van dierenrechten-activisten. De Elfstedentocht is er niet-tenzij en toch hebben we het er ieder jaar weer over. En jaar-in-jaar-uit komen de rayonhoofden bij elkaar en keer op keer wordt dat als nieuws gepresenteerd. Wordt het koud? Dan staan de treinen stil en weten de rayonhoofden zich allemaal van A naar B te bewegen om te bespreken dat het niet door gaat dit jaar. Misschien nu wel. Dan hoor ik het wel. Vooralsnog komen de rayonhoofden letterlijk én figuurlijk bijeen en daar wil ik het bij laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten