zondag 26 februari 2012

Thunderf00t - Youtube starts banning 'religiously offensive' videos (mirror)

Youtube-user Thunderf00t heeft een video geplaatst over Youtube's nieuwe Communityrichtlijnen. Hij reageert op dit gedeelte van de richtlijnen: 
Wij zijn voorstander van het recht op vrije meningsuiting en dus ook van ieders recht om onpopulaire zienswijzen te verkondigen. Wij verbieden echter haatdragende retoriek die erop is gericht om op basis van ras of etnische oorsprong, religie, handicap, geslacht, leeftijd, veteranenstatus en/of seksuele geaardheid een groep aan te vallen of te vernederen.
Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed voor de mensheid. Het is absoluut noodzakelijk dat die beschermd wordt en dat mensen in staat zijn misstanden aan de kaak te stellen. Volgens velen, waaronder ik, zijn religies complexen van opvattingen en als zodanig per definitie aanvechtbaar en aangezien uit religie zeer vaak haat voortkomt, moet er een tegengewicht tegen bestaan. Iedereen heeft het recht om een bepaalde opvatting te bestrijden als hij/zij dit nodig acht. Ook mijn opvattingen, mochten die aanstootgevend blijken. 

Een discours heeft meerdere kanten nodig om waardevol te zijn. Het feit dat één kant zijn opvattingen als onaanvechtbaar beschouwt en zich gekrenkt voelt als deze aangevochten worden, dat mag nooit een reden zijn om kritische klanken te doen verstommen. In deze video laat Thunderf00t zien wat in sommige regio's de definitie van "haatdragende retoriek" is en welke gevolgen dit heeft op zijn video's. Om te voorkomen dat deze cruciale boodschap wordt verwijderd, hier een mirror via een ander kanaal en een directe link waar je hem kan downloaden. 

Het punt is niet dat deze richtlijnen fout zijn (ik maak me er wel zorgen om), of dat Thunderf00t goede video's maakt, maar dat communityrichtlijnen als deze verregaande consequenties hebben en dat Youtube en andere aanbieders van online content zich terdege moeten realiseren dat ze hier heel veel hooi op de vorm nemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten