donderdag 22 december 2011

Onvermijdelijke Slechte Beslissingen

Ik dacht, laat ik eens lekker mijn collega Dennis pesten en met hem Ajax-AZ kijken en zijn bier opdrinken. Dennis heeft Eredivisie Live en pas geleden hebben we bij mij thuis Ajax-Real Madrid gekeken. Je weet wel, toen Ajax op doelsaldo nog verloor terwijl ze weet-ik-veel-hoeveel goals voor stonden op Lyon. Wat was dat een leuke wedstrijd met een Ajacied naast je op de bank. Dus ik dacht: nog een keer!


Toen begon het. Een weinig enerverende wedstrijd, moet ik zeggen. Gregory van der Wiel maakt een mooie actie en een mooie goal, maar verder heb ik niet veel noemenswaardigs gezien. Tot opeens een of andere "supporter van Ajax" die een hekel had aan Esteban, de keeper van AZ het veld op rende, met een karatetrap naast zijn slachtoffer maaide en vervolgens zelf een paar stevige schoppen kreeg. The rest is history.


De rest van de avond zaten Dennis en ik ons af te vragen wat er nu ging gebeuren. Er zijn drie mogelijkheden, zegt Bert van Oostveen van de KNVB. Wedstrijd opnieuw spelen, wedstrijd uitspelen en de tussenstand als eindstand aanmerken. De "supporter van Ajax" heeft een officiële aangifte aan zijn broek en het lijkt erop dat Esteban niet in juridische problemen komt voor zijn reactie. Vanuit verschillende kanten wordt gesuggereerd dat de rode kaart die hij voor dit voorval kreeg, zou moeten worden geseponeerd.



De wedstrijd is afgelopen en er moet binnenkort een beslissing vallen. Wat gaat er gebeuren, voetbal-wise. De zaak rond de mishandeling en de reactie zullen juridisch worden opgelost. Zo gaat dat altijd als er aangiftes gedaan worden en de politie vanwege de aandacht voor de zaak niet in staat is deze te negeren. Dit wachten we rustig af. Het lijkt erop dat de "supporter van Ajax" voorlopig geen voetbalstadions meer van dichtbij zal zijn, als hij dat ooit voor elkaar zal krijgen, want een stadionverbod van lange duur ligt voor de hand. Wat ik me afvraag is wat er nu gebeurt met de KNVB-beker.


We zitten met twee dingen die doorgaans op weinig sympathie van sportbonden kunnen rekenen. Aan de ene kant hebben we te maken met een sportstadion waarin een deelnemer aan de wedstrijd wordt aangevallen door een outsider. We kunnen van geluk spreken dat hij geen mes bij zich had en dat hij überhaupt niet erg succesvol was in het raken van zijn doel, vooral vanwege de snelle reactie van Esteban zelf, want Stewards hebben hem kennelijk laten lopen. Dit is de thuisspelende club ernstig aan te rekenen. Dit is Ajax ernstig aan te rekenen.


In de Amsterdam Arena is het veld omringd met een brede gracht waaruit trapjes naar boven gaan, richting het veld. Gisteren was een deel van de gracht dichtgegooid om ruimte te maken voor toeschouwers met een rolstoel. Via deze weg heeft de "supporter van Ajax" het veld kunnen betreden. Op de beelden is te zien dat hij al bij Esteban is en zelfs twee trappen heeft gekregen voor iemand hem heeft kunnen bereiken. Er was dus - hoe je het ook wendt of keert - een gat in de beveiliging van de spelers en dat is een groot probleem voor de thuisspelende ploeg.


Tweede is de reactie van AZ op het incident. Zij besloten het veld te verlaten en de douches op te zoeken. Uiteraard is het volkomen logisch dat AZ niet bereid is om de wedstrijd voort te zetten, maar de spelers van Ajax vertoonden zich nog wel op het veld. Cynici zouden kunnen zeggen dat de actie van de "supporter van Ajax" bij een 1-0-stand goed uitkwam voor AZ. Hoewel ik hier zeker niet in mee wil gaan, valt wel te verwijzen naar een vergelijkbaar incident in Roemenië, een paar maanden geleden. Terwijl een speler van Steaua Boekarest klaar staat op een strafschop te nemen, wordt een ploeggenoot van hem van achteren aangevallen door een toeschouwer en neergeslagen. Verdediger George Galamaz liep hierbij een gebroken kaak en gehoorverlies op. Twintig minuten en twee rode kaarten en een door vuurwerk geraakte doelman later staakte de scheidsrechter de wedstrijd.





Laten we wel zijn, het incident in Roemenië was onvergelijkbaar veel erger dan dat in Amsterdam, omdat Galamaz er beduidend minder goed vanaf kwam dan Esteban, vermoedelijk grotendeels vanwege het feit dat Esteban het toevallig net op tijd door had. Gelukkig is gisteren niemand gewond geraakt in het incident. Het andere grote verschil zit hem in de reactie van de ploegen. AZ verliet het veld onmiddellijk en Steaua probeerde de wedstrijd uit te spelen om er vervolgens samen met schiedsrechter en tegenstander achter te komen dat dat geen zin had.


Ik vind het moeilijk om AZ iets te verwijten in deze beslissing, zeker ook met de wetenschap van hoe het uiteindelijk afgelopen is in Roemenië. De scheidsrechter probeerde de wedstrijd te hervatten, maar werd getrakteerd op supportersgeweld waardoor keeper Ciprian Tatarusanu door vuurwerk werd geraakt. Gegeven de ontwikkelingen met supportersgeweld door delen van het publiek die misschien wel helemaal niets met het voetbal te maken hebben, kan ik me heel goed voorstellen dat Gertjan Verbeek geen risico's wilde nemen. Geen idee wat ik had gedaan als ik in zijn schoenen had gestaan, maar alle respect voor zijn leiderschap in deze kwestie en voor een beslissing die, welke kant je ook op gaat, altijd moeilijk is. 


Zo ook voor scheidsrechter Bas Nijhuis die nooit een goeie beslissing had kunnen nemen, omdat zowel rood als niet-rood, zowel staken als niet staken, zowel escaleren als afremmen, nooit het probleem hadden kunnen stoppen. Nijhuis werd met de rug tegen de muur gezet en kon niets anders dan een beslissing nemen en ervoor staan, al zou iedere beslissing fout zijn. Alle respect voor het nemen van de verantwoordelijkheid. Als de situatie zó raar is als gisteren, kún je niet anders dan volgens de regels handelen. Of de rode kaart terecht was of niet, dat betekent nu niets. Die zal vast geseponeerd worden, verwacht ik, maar dat zegt niets over de beslissing. Het is makkelijk kritiek te hebben, maar ik weet niet of iemand zomaar iets anders had kunnen doen. Achteraf kun je zeggen dat het het beste was geweest de wedstrijd tijdelijk te staken en na overleg met de betrokken mensen te beslissen wat verder te doen. Achteraf had dat de boel best kunnen deëscaleren, maar wie heeft op zo'n moment de helderheid van geest dit te doorzien?


Al met al kan ik niet anders dan zeggen dat Ajax een probleem heeft. Het probleem was in feite niet de reactie van Esteban, maar de actie van de "supporter van Ajax". Als hij gewoon op zijn stoel was blijven zitten of hij was tegengehouden door een steward, dan was de wedstrijd gewoon een wedstrijd geweest, met een ruststand, een eindstand, gele kaarten, schoten op de paal en smerige domme overtredingen van Enoh, zoals elke week. Dat is volkomen duidelijk. In denk niet dat Esteban uiteindelijk teveel aan te rekenen valt voor een instinctieve reactie op iets wat nooit had mogen voorkomen. Een aanslag van een speler is erg, maar dat is het risico van het vak. Voetbalveld en tribune dienen los van elkaar te staan. Muntjes en vuurwerk gooien en al helemaal zelf iemand te lijf vliegen, dat is fout. Esteban is onvoldoende beschermd tegen deze zaken en dát is het probleem. Zelfde valt te zeggen over de beslissing van Verbeek. Als onze vriend niet op het veld was gerend, of zelfs als hij dat met een of andere vreedzame bedoeling had gedaan, dan was de wedstrijd gewoon doorgespeeld.


het lijkt mij dat de KNVB daarom niet AZ, maar Ajax moet straffen voor dit voorval. Mijn vonnis is dan ook: Trek de rode kaart van Esteban in, geef AZ een 3-0 reglementaire overwinning en sluit Ajax voor één jaar uit van deelname aan de KNVB-beker. Het gaat niet niet om schuld, want die heeft maar één persoon. Het gaat om verantwoordelijkheid. Overal is het zo dat de veiligheid van mensen gewaarborgd dient te worden door iemand die daar specifiek voor is aangewezen. Bij voetbalwedstrijden is het de thuisspelende club die verantwoordelijk is voor de veiligheid in en rondom het stadion. Politie en Mobiele Eenheid kunnen bijspringen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij Ajax. Let's face it, zij hebben gefaald. 


Het is zonde dat de wedstrijd zo naar de klote is geholpen door één onverlaat. Hopelijk zorgen de betreffende verantwoordelijken ervoor dat de winterstop nu goed wordt ingezet om het veiligheidsprotocol nog eens goed door te lopen en aan te passen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Daarnaast hoop ik dat men tot een betere oplossing komt dan die oplossing die ik voorstel. Op papier is de ene club beter dan de andere, aan de ronde tafel worden soms reglementaire overwinningen en puntaftrekkingen bepaald, maar voetbal wordt, zoals we allemaal weten, op gras gespeeld. Dat is de reden waarom mensen met tienduizenden naar die stadions gaan. Omdat het een mooie sport is.

1 opmerking:

  1. Gelukkig oordeelt de KNVB iets barmhartiger dan jij: http://www.nu.nl/sport/2700949/knvb-sluit-ajax-en-az-niet-van-beker.html

    Dit lijkt mij de meest redelijke oplossing voor beide ploegen: de wedstrijd in zijn geheel overspelen.

    En dat de rode kaart is ingetrokken is ook niet meer als terecht.

    BeantwoordenVerwijderen