zaterdag 17 september 2011

Geen kwade bedoelingen

Gisteren werd in Delft een jongen die zich met een vuurwapen rond een school begaf, aangehouden. De boel was in rep en roer omdat leerlingen met vuurwapens en scholen geen goeie combinatie zijn, historisch gezien. Vandaag werd onze vriend vrijgelaten omdat hij geen kwade bedoelingen had. Hij biedt zijn excuses aan omdat hij meer gedoe had veroorzaakt dan hij bedoelde en de kou is uit de lucht.


Nu bekruipt mij de vraag: wat kun je nog meer met een vuurwapen doen, behalve schieten of doelbewust de indruk wekken dat je gaat schieten? Hij had geen kwade bedoelingen, zeggen ze. Wat was hij dan wel van plan met dat geweer? Het was een alarmpistool? So what? Je kunt twee dingen doen met een voorwerp dat eruit ziet als een vuurwapen: schieten en doen of je wilt schieten. In een land waar mensen van 28 in blogs schrijven dat ze nog nooit een geweer hebben gezien, behalve bij het paintballen, lazergamen en in computerspelletjes, is het rondlopen met een geweer een daad van agressie op zichzelf. 


Voor de zoveelste keer maakt het Nederlandse systeem zich belachelijk. Je kúnt niet zonder kwaad in je wil te hebben met een gun lopen zwaaien rond een school. Om dezelfde reden als dat je je er niet uit kunt praten als je met een getrokken samuraizwaard achter kleine kinderen aan gaat. 


Mis ik nu iets en zijn er vredelievende dingen die je in vredestijd met een (voorwerp dat eruit ziet als een) geweer kunt doen, of heb ik een punt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten