maandag 26 september 2011

Klimaat-Jomanda vs de amoebes

De Rijksuniversiteit van Groningen (RUG) heeft Al Gore uitgenodigd om op 29 oktober een praatje te houden over klimaatverandering. De PVV is hier tegen. Waarom zijn ze hier tegen? Omdat Gore "als een klimaat-Jomanda op klimaatgebied met zijn kletspraat miljoenen verdient." Daarom zijn ze er tegen. De PVV is er namelijk niet zo van overtuigd dat er een verband bestaat tussen de sterke verhoging van de CO2-uitstoot sinds de Industriële Revolutie(blauw) en de sterke stijging van de gemiddelde temperatuur (rood) op Aarde.


bron: Central Connecticut State University

Dit alles is een cyclisch fenomeen, zoals we zien op de grafiek. Rond 1310 en rond 1420 waren ook pieken  en die zijn kennelijk niet anders dan die van tegenwoordig.

Ik ga het kort houden. De blauwe streep staat voor de concentratie CO2 ppm. Ppm kan volgens Wikipedia in het Nederlands vier dingen betekenen:
  • Pagina's per minuut
  • Pulspositiemodulatie
  • Project Portfolio Management
  • Parts Per Million
Volgens Wikipedia in het Engels kan het nog een hoop andere betekenissen aannemen, maar laten we ons beperken tot deze vier. Aangezien "Pagina's per minuut" in dit verband stompzinnig is, "Project Portfolio Management" ook merkwaardig en er waarschijnlijk weinig mensen zijn die überhaupt weten wat "Pulspositiemodulatie" betekent (volgens Google iets met radio's), zal ik verklappen dat het hier gaat om "parts per million". Delen per miljoen dus. 

Per miljoen delen lucht was het aantal delen CO2 zo'n 280 in de periode tussen 1000 en 1800 na Christus. Voor de referentie: we hebben het over de periode van de bekering van de Vikingen tot Napoleon. Napoleon was een Franse veldheer met een kort armpje. Laten we verder terug gaan.
Toen de Romeinse keizer Caligula zijn paard tot consul uitriep, was de concentratie CO2 net zo hoog. Dit weten we omdat in de ijskappen op de polen bellen atmosfeer in het ijs opgeslagen worden die we kunnen achterhalen door simpelweg een boor door het ijs te halen (als het al niet gesmolten is). Tegenwoordig meten ze dat gewoon in de atmosfeer.

De feiten zijn er. Er is een gigantisch verhoging van de concentratie CO2 in de atmosfeer. Die nemen we waar, zo simpel is dat. Er is ook sprake van een sterke temperatuurstijging waarneembaar. Dat is de rode lijn in de eerste grafiek. Die is sinds ongeveer 1900 al zo'n graad gestegen, gemiddeld. Voor wie wil weten wat een graad betekent, Mark Lynas' indrukwekkende boek "Zes graden" is volledig gratis online te lezen.


Ik ben blij dat de RUG Gore een podium geeft om in Nederland te verwoorden wat hij te vertellen heeft. Het is te belachelijk voor woorden dat de klimaatverandering voor sommigen geen issue is. Ik hoop dat Henk en Ingrid zich realiseren waar ze zich mee inlaten. Ik ben helemaal voor scepticisme, 100%, maar het moet niet verzanden is stompzinnigheid.


Trouwens, discussies als deze brengen me bij de vraag die al een tijdje aan me knaagt: als je een amoebe hebt, een ééncellig wezen, is dat dan een hersencel, een spiercel, een voortplantingscel, botcel, wat is het?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten