maandag 7 november 2011

Oeverloos gejank

Het is weer goed aan de gang in de voetbalcompetitie de laatste paar weken. PSV tekent beroep aan in de zaak-Strootman, Trainer John van den Brom van Vitesse laakt de beslissing van de scheidsrechter om een penalty toe te kennen aan NAC, Ronald Koeman van Feyenoord heeft kritiek op de buitenspelgoal die zijn team te verwerken kreeg tegen NEC, Antoine van der Linden van Heracles was 'teringboos' op de arbitrage na drie fouten tegen PSV.


De oogst van één weekend kritiek op de scheidsrechters. Begrijp me niet verkeerd: Nederland heeft hopeloos slechte scheidsrechters. Ze maken dagelijks ongelofelijke blunders. De buitenspelgoal van Nick van der Velden had nooit geteld mogen worden, André Ooijer had rood moeten krijgen voor de aanslag op Rodney Sneijder en het is goed dat de KNVB onderzoek doet naar de losse handjes van Fernandez. Maar daar gaat het niet om.


Het gaat om twee dingen. Het eerste ding is dat ik als sportliefhebber niet na iedere wedstrijd het gejank van een coach wil aanhoren. Je hebt verloren. Leer ermee leven. Het is niet "schandalig" dat de grensrechter een buitenspelgoal niet als zodanig interpreteert. Het is schandalig dat de Syrische regering op zijn bevolking schiet. Je moet niet teringboos worden als er twee buitenspelgoals in vliegen (als dat al zo was), maar als een voetballer in de spelerstunnel in elkaar wordt geslagen door mensen in politie-uniform. Hou toch op man, je lijkt soms wel een stelletje Portugezen!


Het tweede punt is dat, als je dan toch gaat zeiken over de beslissingen van de scheidsrechter, maak je dan toch eens hard voor electronische hulpmiddelen. We weten allemaal wat er gebeurde toen Frank Lampard vorig jaar uithaalde:




Als voetbal zo'n belangrijke zaak is als dat velen denken, beledig dan al die miljoenen, miljarden voetballiefhebbers niet door dit soort arbitrage te tolereren. We hebben bij het tennis de Hawk-Eye, bij het rugby hebben we de videoref die vanuit een skybox bepaalt of het een try was of niet. Als we geen electronische hulpmiddelen hadden, hadden we nooit geweten of Weening nou gewonnen had of toch Klöden, of wat de tijdsverschillen bij milimetersporten als hardlopen, zwemmen en schaatsen waren. Nu laten we toe dat Van der Velden een meter buitenspel staat en de goal telt, Ooijer bijna Sneijders been breekt en geel krijgt, Lampard's goal gewoon niet gezien wordt.


De KNVB moet als ze iets hebben met voetbal gewoon eens verantwoordelijkheid nemen. Juist in een land waar mensen als Ruud Bossen een baan krijgen als scheidsrechter, juist hier moet je ze helpen. Maar de KNVB wacht op de FIFA, dus dat zal nog decennia duren. 


Ik ben een groot sportliefhebber, ook een voetballiefhebber. Als NAC de scheids tegen heeft of als ik denk dat ze hem tegen hebben, dan ben ik daar even geïrriteerd door, maar life goes on. Het enige waar ik me kapot aan erger is het oeverloze gejammer en verongelijkt gedoe. Ronald Koeman zei het zelf al: de ene keer is Feyenoord de lul, de andere keer de Klokketorensche Boys '37. Zo lang je slechte scheidsrechters hebt en je kunt alleen maar wijzen, zo lang heb je dit. Doe er dan wat aan! En dat geldt niet eens alleen voor de sport.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten