dinsdag 22 november 2011

Het mooie van politiek geweld

We horen de laatste tijd steeds vaker dat het Nederlandse politieke klimaat aan het verruwen is. Een paar jaar geleden riep Doekle Terpstra op om de verWildering  van Nederland een halt toe te roepen. Policiti moeten meer respect hebben voor rechters, vond Guusje ter Horst twee jaar geleden. Voorzitter Gerdi Verbeet moet volgens het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SNM) actiever respect bewaken en dan hebben we het nog niet gehad over de clowneske vertoning van een paar maanden geleden met een rol voor de bedrijfspoedel en "doe zelf even lekker normaal". In Nederland is het huilen met de pet op, waar het op respect in de politiek aan komt, zeggen ze.


Maar dan komt er weer nieuws uit Zuid-Korea waar eens in de zoveel tijd alle stoppen springen in het parlementsgebouw. In het land blijkt men nogal... gepassioneerd politiek te bedrijven en het gebeurt dan ook regelmatig dat vergaderruimtes worden belegerd door de oppositie omdat er een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten op het punt stond om door het parlement aangenomen te worden of dat er vechtpartijen uitbreken nadat de oppositie het parlement bezet heeft. Soms vliegen er zetels door de lucht omdat de begroting niet helemaal geweldig bleek en de regering het parlementsgebouw had gebarricadeerd met stoelen. Vandaag gaat het er in het Goede Korea weer een grens aan diggelen. 





Naast het feit dat dit een amusante en belachelijke vertoning is, het lijkt een blijvertje te zijn in Korea. Waar in Nederland de grootste wandaad in het parlement uit de laatste tijd misschien wel de suggestie dat Ineke van Gent zo dik was dat ze de dijken makkelijk kon verzwaren, zo worden in Korea traangasbommen gegooid naar de voorzitter. Waar we in Nederland allemaal op onze achterste poten staan als een een staatssecretaris de voorzitter de mond probeert te snoeren door jaar hand ervoor te houden, maar in Korea gooit iemand een traangasbom naar de voorzitter. Dat zegt wat over de situatie in Korea, maar ook over onze jankerigheid in Nederland, al zijn de genoemde gedragingen van een bedenkelijk niveau.


Wat me verder opviel, is de laatste zin in het filmpje: "het akkoord werd alsnog aangenomen." Met alle bizarre ontwikkelingen in de recente Zuid-Koreaanse geschiedenis hebben ze in ieder geval een van de grootste orators uit de geschiedenis gelogenstraft. Cicero schreef ooit in zijn oratie voor Milo: "Silent enim leges inter arma," "wetten verstommen temidden van wapens." Het is een overwinning voor de democratie dat er überhaupt een stemming had plaatsgehad na deze bizarre actie. In Nederland zou hier gegarandeerd een terroristische aanslag van gemaakt zijn, vermoedelijk uit hoek X of hoek Y. Gelukkig hebben we in Nederland geen geweld in het parlement, maar geweld in het parlement kan wellicht iets moois aan het licht brengen. Ik denk dat dat gebeurd is in Korea. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten