zondag 13 november 2011

Papam Habemus

Eergisteren kwam het nieuws over Romain Sicard naar buiten. Het Frans-Baskische supertalent op de fiets werd betrapt toen hij in beschonken toestand een verkeerdbord wilde meenemen en in zijn auto ook een verkeerspion had liggen. Een beschamend verhaal volgde en dit was voor Sicard ook reden om openlijk zijn excuses aan te bieden. Het is niet onwaarschijnlijk dat de snelle en complete knieval van Sicard te3 maken heeft met het feit dat zijn ploeg, Euskaltel-Euskadi deze week te horen heeft gekregen dat de Baskische overheid (Euskadi) het geld uit de ploeg zal trekken en er dus dringend een nieuwe sponsor nodig is. Voor een ploeg komt een voorval met een van de smaakmakers niet als geroepen. Sicard heeft een belangrijke functie in de ploeg en kan als voorbeeld voor Baskische jongeren en als uithangbord voor de ploeg die een sponsor nodig heeft, geen rare fratsen uithalen.


Dat voorbeeldposities voorbeeldfuncties en voorbeeldverantwoordelijkheden met zich meebrengen, dat is een open deur. Een 23-jarige wielrenner kan best een keer een scheve schaats rijden - we zijn allemaal mensen - maar hij realiseert zich dat bij zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Hopelijk heeft zijn gedrag geen grote gevolgen voor het voortbestaan van zijn ploeg, maar hij neemt er tenminste afstand van.


Paus Benedictus XVI, die eigenlijk Joseph heet, heeft andere opvattingen op deze vraag over verantwoordelijkheid. Hij riep gisteren namelijk dat hij embryonaal stamcelonderzoek verwerpt. Onderzoek naar volwassen stamcellen mag wel. Het idee achter deze opvatting is dat de paus beweert dat voor embryonaal stamcelonderzoek embryo's worden vernietigd ("kinderen vermoord," in kerkelijke termen) die anders zouden hadden kunnen doorleven. In Nederland, en vermoedelijk in veel andere situaties waar de paus zeker van op de hoogte moet zijn, is het namelijk zo dat bij IVF-bevruchting (reageerbuisbevruchting) na het in de baarmoeder plaatsen van de embryo, embroy's overblijven. Deze 'restembryo's' worden vernietigd (je kunt ze moeilijk allemaal in de baarmoeder plaatsen), maar er is een mogelijkheid deze voor onderzoek in te zetten en ze dus te gebruiken voor de vooruitgang van de mens. Dit gebeurt alleen als de ouders er geen 'ethische' bezwaren tegen hebben. Door embryonaal stamcelonderzoek te verwerpen zegt de paus dus feitelijk niets anders dan dat "baby's vermoord moeten worden" voordat ze een belangrijke rol kunnen spelen voor de mensheid. Dit is niet alleen onethisch, maar ook stompzinnig en verkwistend. 



Stamcelonderzoek is belangrijk voor de medische wetenschap omdat ontdekt is dat stamcellen zich kunnen ontwikkelen tot allerlei soorten cellen. De droom is om uit stamcellen organen en andere cellen te kunnen kweken (omdat veel mensen nog steeds niet de moeite hebben genomen om zich als orgaandonor te laten registreren, één van de beslissingen in mijn leven waar ik het meest trots op ben) zodat mensenlevens gered kunnen worden. Het gaat er niet om dat het al mogelijk is, want dat is niet zeker. Het gaat erom dat we het moeten onderzoeken, want áls het mogelijk is, kunnen we mensen een beter leven geven. Bypasses hoeven niet meer met aderen uit je been, een nier kan klaarliggen voor wanneer je hem nodig hebt, bij leukemie ligt transplantatie-beenmerg klaar. Dat is een droom voor iedere medische wetenschapper en ik deel die droom, niet alleen omdat ik voorbeelden in mijn omgeving heb meegemaakt die met een verdere staat van stamcelonderzoek opgelost hadden kunnen worden, maar die nu nog levens en levenskwaliteit kosten.


De paus en andere religieuze lieden met hem, moeten eens verantwoordelijkheid nemen die met hun positie komt. De walgelijke opvattingen van deze man op het gebruik van condooms in Afrika ("die verergeren het HIV-probleem") en van hem en zijn handlangers over seksueel misbruik maken duidelijk dat deze man niets begrijpt van wat de moderne wereld van hem vraagt. Over de vraag of religie überhaupt van deze tijd is, kan gediscussieerd worden, maar de katholieke kerk lijkt nog steeds te denken dat het het grote richtinggevende element in de wereld is en het erge is dat veel mensen hun kinderen nog steeds opvoeden met het idee dat dit zo is, getuigen de toeschouwersaantallen bij de Wereldjongerendagen.


We moeten af van de onbestrijdbare positie van de paus. Als Geert Wilders al kan worden vervolgd voor haatzaaien omdat uit zijn opvattingen misschien een hatelijk klimaat kan ontspringen, dan mag de paus zich onderhand eens voor massamoord en fraude verantwoorden bij het Hof voor de Rechten van de Mens. Probleem is dat mensen dit niet zien. De paus is namelijk de opvolger van Petrus in Rome. Door Jezus zélf aangesteld. Dit zijn geen gewone mensen maar lieden met een droit divin in de originele betekenis van het woord. Daarom is alles wat ze zeggen eerwaardig en waar. Daarom moeten we heel goed nadenken over zijn positie.


Ik stel voor: Papam habemus, Sint Romainus Sicardus.


(bron: romainsicard.free.fr)

Bedankt voor de bloemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten